Οδοντίατροι Πάτρα | Οδοντιατρεία Ξένος

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

xenos

 

Εµφυτεύµατα
Η απόλυτη στήριξη
Καινούρια ακίνητα δόντια µέσα σε µια µέρα, πλήρης άµεση αποκατάσταση αισθητική, λειτουργική και κοινωνική. Τα εµφυτεύµατα είναι ο πιο σύγχρονος και αποτελεσµατικός τρόπος, αυτή τη στιγµή, για την αντικατάσταση των δοντιών µε προτερήµατα που αγγίζουν τις δυνατότητες των µόνιµων φυσικών δοντιών µας. Οι εφαρµογές τους είναι πάρα πολλές και ο ασθενής µπορεί να επιλέξει από την τοποθέτηση ενός µεµονωµένου δοντιού που λείπει στην στοµατική κοιλότητα, έως και όλα του τα δόντια στην πάνω και κάτω γνάθο.

Στην πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη ακολουθείται ένα πρωτόκολλο το οποίο αποτελείται από τα εξής βήµατα:

 • Λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού και ηλεκτρονική αποθήκευσή τους 
 • Λήψη συνολικών ακτινογραφιών άνω και κάτω γνάθου και δηµιουργία προσωπικής ηλεκτρονικής καρτέλας, η οποία αποθηκεύεται µε ηµεροµηνία για µελλοντική επαναφορά προς επεξεργασία και σύγκριση 
 • Περιοδοντολογικός έλεγχος, ο οποίος περιλαµβάνει µέτρηση θυλάκων και κινητικότητας και εκατοστιαίο υπολογισµό οστικής απώλειας, εάν υπάρχει 
 • Λήψη ενδοστοµατικών φωτογραφιών 
 • Λήψη αρχικών αποτυπωµάτων και άρθρωση εκµαγείων 
 • Συµβουλές στοµατικής υγιεινής 
 • Αξονική τοµογραφία αν χρειαστεί

Το σπουδαιότερο είναι ότι µετά το πέρας της προσθετικής επέµβασης, ο ασθενής έχει µόνιµα γερά δόντια, τα οποία του δίνουν αυτοπεποίθηση στις κοινωνικές του συναναστροφές, λόγω του αισθητικού αποτελέσµατος και ιδιαίτερη σιγουριά κατά τη µάσηση των τροφών.
Οι προϋποθέσεις για µια επιτυχή εµφύτευση δεν είναι τόσο δύσκολες: καλή γενική υγεία ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόµου, και υγιεινός τρόπος ζωής θέτουν όπως είναι φυσικό τις καλύτερες προϋποθέσεις για καλή πρόγνωση και µακροχρόνια επιβίωση των εµφυτευµάτων. Σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβληµα π.χ. πίεση, ζάχαρο κ.λ.π. απαιτείται συνεργασία µε τον παθολόγο ιατρό προκειµένου ο ασθενής να φθάσει στην εµφύτευση ρυθµισµένος, ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές.

Γιατί να βάλω εµφυτεύµατα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πλεονεκτούν τα εµφυτεύµατα. Ένας από αυτούς είναι η δυνατότητα που έχουν να αναπληρώνουν ένα µεµονωµένο δόντι χωρίς να χρειάζεται να γίνει παρέµβαση στα διπλανά δόντια. Άλλος σηµαντικός λόγος είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν όλα τα δόντια στο στόµα (άνω και κάτω γνάθο) παρέχοντας άριστη σταθερότητα και δύναµη στον τεµαχισµό της τροφής, κάτι που µε την κλασική µασέλα αυτό δεν είναι εφικτό.

Εκτός των άλλων, προλαµβάνεται η ατροφία του ίδιου του οστού, διότι κατά τη µάσηση παρέχουν το ερέθισµα που χρειάζεται το οστούν για τη συνεχή αναγέννησή του. Κάτι άλλο πολύ σηµαντικό είναι τα προτερήµατα που έχουν τα εµφυτεύµατα έναντι της γέφυρας η οποία αναγκαστικά προϋποθέτει τη θυσία υγιούς οδοντικής ουσίας κατά το τρόχισµα των δοντιών που προορίζονται για στηρίγµατα. Ο βασικότερος όµως λόγος είναι ότι το άτοµο νιώθει τα εµφυτεύµατα σαν τα φυσικά του δόντια µε όλα τα συναφή πλεονεκτήµατα.

Μπορούν να βάλουν όλοι εµφυτεύµατα;

Το αν µπορεί κάποιος να βάλει εµφυτεύµατα µπορούν να το κρίνουν µόνο οι εξειδικευµένοι οδοντίατροι, αφού προηγηθεί ακτινογραφικός έλεγχος και αξιολόγηση της κατάστασης της γνάθου για µια τέτοια επέµβαση. Υπάρχουν βέβαια και ειδικές κατηγορίες ατόµων, όπως οι εθισµένοι στο αλκοόλ, οι µανιώδεις καπνιστές και οι έχοντες χρόνια νόσο, στους οποίους µπορεί το ποσοστό επιτυχίας των εµφυτευµάτων να είναι µικρότερο του αναµενόµενου.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει το απαιτούµενο οστούν, ο  χειρουργός µπορεί να προχωρήσει στη χρήση µοσχεύµατος, προκειµένου να αποκαταστήσει το έλλειµµα πριν ή και στον ίδιο χρόνο µε την τοποθέτηση του εµφυτεύµατος.

Πόση επιτυχία θα έχει αυτή η επέµβαση;

Επιστηµονικές κλινικές έρευνες για πάνω από 20 χρόνια έχουν αποδείξει πως είναι µια από τις πιο αξιόπιστες θεραπευτικές πράξεις στην οδοντιατρική. Υπό ελεγχόµενες συνθήκες, τα ποσοστά επιτυχίας είναι 99% για την κάτω γνάθο και 97% για την επάνω.

Υπάρχει περίπτωση να µην δεχτεί ο οργανισµός τα εµφυτεύµατα;

Τα εµφυτεύµατα είναι γνωστό ότι κατασκευάζονται από κράµατα τιτανίου, τα οποία είναι βιοσυµβατά και πλήρως αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισµό. Η διαδικασία τοποθέτησης είναι σχετικά απλή. Αφού καθορίστουν οι θέσεις που θα τοποθετηθούν τα εµφυτεύµατα  γίνεται η χειρουργική επέµβαση που διαρκεί από ένα τέταρτο για ένα δόντι µέχρι δύο ώρες για όλη τη γνάθο. Όπως είπαµε και παραπάνω, πόνος δεν υπάρχει ούτε κατά την τοποθέτηση, ούτε κατά την επούλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής λαµβάνει κοινά παυσίπονα. Έπειτα η αποκατάσταση τοποθετείται στο στόµα (η λεγόµενη άµεση φόρτιση) ενώ ο ασθενής µπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Η τελική αποκατάσταση τοποθετείται στο στόµα ενάµιση έως τέσσερις µήνες µετά.
Μετά την τελική προσθετική αποκατάσταση ο ασθενής παρακολουθείται στα προληπτικά check up από τον θεράποντα για την µακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσµατος. Προϋπόθεση για τα µακροχρόνια αποτελέσµατα η άριστη στοµατική υγιεινή.

Πόσο πρέπει να περιµένω έως ότου βάλω τα νέα δόντια και τι θα έχω µέχρι τότε;

Καθόλη την διάρκεια της αποπεράτωσης των εµφυτευµάτων, ο ασθενής έχει την δυνατότητα να έχει προσωρινά δόντια για όσο διάστηµα θα περιµένει µέχρι το τέλος των εργασιών.

Θα φαίνεται ότι έχω εµφυτεύµατα;

Θα φαίνονται σαν να έχετε τα φυσικά σας δόντια

Είναι επώδυνη η όλη διαδικασία;

Όχι. Ασθενείς αναφέρουν πως η ενόχληση είναι ελάχιστη είτε κατά την διάρκεια, είτε µετά την επέµβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν πολύ λιγότερη ενόχληση απ’ αυτό που ανέµεναν. Η πλειοψηφία των ασθενών νιώθει άνετα µε ή χωρίς παυσίπονα.

Τα εµφυτεύµατα είναι το ίδιο δυνατά στη διαδικασία της µάσησης όσο και τα φυσικά;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η µασητική ικανότητα βελτιώνεται εξαιρετικά µε την βοήθεια των εµφυτευµάτων. Μετά από πολύ µικρή περίοδο προσαρµογής, η ικανότητα µάσησης είναι ανάλογη µε αυτή των φυσικών δοντιών.

Αφού βάλω εµφυτεύµατα, χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση;

Χρειάζονται την ίδια συντήρηση όπως και τα φυσικά µας δόντια και την συχνότητα των οδοντιατρικών επισκέψεων καθορίζει ο περιοδοντολόγος, για την καθιερωµένη αποτρύγωση, όπου ουσιαστικά γίνεται έλεγχος και συντήρηση των εµφυτευµάτων. Απαιτείται όµως και καθηµερινή συντήρηση και καθαρισµό από το ίδιο το άτοµο.

Οι περιπτώσεις εφαρµογής των εµφυτευµάτων:

 • Αντικατάσταση δοντιού που λείπει
 • Αντικατάσταση πολλών δοντιών που λείπουν 
 • Ολική αποκατάσταση δοντιών της γνάθου 
 • Αντικατάσταση της τεχνητής οδοντοστοιχίας

Είµαι κατάλληλος υποψήφιος για εµφυτεύµατα;

Οι περισσότεροι ενήλικες, ανεξάρτητα από ηλικία, µπορούν να έχουν εµφυτεύµατα. Ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντας είναι η ποσότητα του οστού, εάν αυτό έχει απορροφηθεί, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο χειρουργός σας µπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη λύση. Επίσης, εάν έχετε διάφορα ιατρικά προβλήµατα συζητήστε τα µε τον χειρουργό σας.

Πόσο θα στοιχίσει;

Το κόστος θα προσδιοριστεί από την έκταση των διαγνωστικών µεθόδων που θα χρειαστούν (π.χ. απλή ακτινογραφία ή κάτι πιο σύνθετο), τον αριθµό των εµφυτευµάτων που θα χρειαστούν για τις ανάγκες σας, το επίπεδο δυσκολίας, τις τυχόν βοηθητικές επεµβάσεις για να τοποθετηθούν τα εµφυτεύµατα και τέλος τον τύπο της στεφάνης, της γέφυρας ή της οδοντοστοιχίας που καλύπτει καλύτερα τις απαιτήσεις σας. Σίγουρα όµως το κόστος είναι πολύ µικρό αν σκεφτεί κανείς το αποτέλεσµα της αποκατάστασης.

end faq

Βρίσκεστε εδώ: Home ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ