Οδοντίατροι Πάτρα | Οδοντιατρεία Ξένος

COSMETIC SERVICES

laser_acne

 

Laser Θεραπεία Aκμής

Στο ιατρείο μας για την θεραπεία της ακμής λαμβάνουμε ομοιοπαθητικό ιστορικό για να χορηγηθεί στον ασθενή το κατάλληλο ομοιοπαθητικό και κατόπιν εφαρμόζουμε θεραπεύτικα λέιζερ στις πάσχουσες περιοχές με συγχνότητα 2 -3 φορές την εβδομάδα..Σε ορισμένες περιπτώσεις συνδιάζουμε με ειδική διατροφική αποτοξίνωση..

 

Γενικές πληροφορίες

Η ακμή εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία. Περίπου 15-25% των εφήβων υποφέρουν από σοβαρές φλεγμονώδεις αλλοιώσεις.

Η ακμή είναι φλεγμονώδης πάθηση της τριχο-σμηγματογόνας μονάδας. Η δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων αυξάνει κατά την διάρκεια της εφηβείας εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών. Η αυξημένη δραστηριότητα της τριχο-σμηγματογόνας μονάδας αυξάνει την παραγωγή σμήγματος η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραξη του πόρου του σμηγματογόνου αδένα. Αυτό προκαλείται συνήθως από ανώμαλη ωρίμανση των κυττάρων μέσα στον πόρο και οδηγεί σε φλεγμονώδη αντίδραση με τα διάφορα έλαια ή λιπίδια στο φραγμένο αδένα.

Ακολουθεί μόλυνση των ερεθισμένων, διασταλμένων θυλάκων από το βακτήριο Proprionbacterium Acnes (P. Acnes), ένα κοινό βακτήριο του δέρματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επιφανειακές ή βαθιές ουλές. Σκοπός της θεραπείας είναι η μείωση του αριθμού των βακτηριδίων, η εξάλειψη της έμφραξης του πόρου του σμηγματογόνου αδένα και η βελτιστοποίηση της ποιότητας και της ποσότητας παραγωγής σμήγματος.

Συμβατική Θεραπεία

Σκοπός της θεραπείας ακμής είναι να μειώσει τον αριθμό των βακτηριδίων, να εξαλείψει την έμφραξη  του πόρου του σμηγματογόνου αδένα και να βελτιστοποιήσει την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής σμήγματος.

Η παραδοσιακή θεραπεία της ενεργούς ακμής συμπεριλάμβανε τη χρήση προϊόντων καθαρισμού, προϊόντων τοπικής εφαρμογής καθώς και τη λήψη αντιβιοτικών από το στόμα, ενώ πρόσφατα στη σχετική θεραπεία έχουν προστεθεί και τα τοπικής εφαρμογής και συστεμικά ρητινοειδή. Δυστυχώς η χρήση αντιβιοτικών είχε σαν συνέπεια την ανάπτυξη αντίστασης του βακτηρίου P. Acne και σε μερικές χώρες μέχρι και το 60% του πληθυσμού δεν ανταποκρίνεται πλέον στα συμβατικά αντιβιοτικά.

Θεραπεία Ακμής με Laser

Η αρχή της θεραπείας της κοινής ακμής (acne vulgaris) με οπτικά συστήματα laser στηρίζεται στα εξής δύο στάδια:

  • Μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος με καταστροφή των βακτηρίων P. Acne

Το ποσοστό των βακτηρίων P. Acne μειώνεται μέσω της φωτο-ευαισθητοποίησης της πορφυρίνης που παράγεται από τα βακτήρια. Στην παρουσία του μπλε φωτός (καθώς επίσης και του κίτρινου και του κόκκινου φωτός) προκαλείται φωτο-χημική αντίδραση η οποία παράγει ατομικό οξυγόνο από την πορφυρίνη. Το ατομικό οξυγόνο είναι πάρα πολύ ενεργό χημικά και καταστρέφει την μεμβράνη των βακτηρίων επιτυγχάνοντας ισχυρή αντιβακτηριδιακή  δράση.

  • Μακροχρόνια μείωση της παραγωγής σμήγματος με θερμική επίδραση στο σμηγματογόνο αδένα

Οι κλινικές έρευνες έδειξαν ότι η παραγωγή σμήγματος μπορεί να περιοριστεί ή και να σταματήσει τελείως επιφέροντας θερμική βλάβη στο σμηγματογόνο αδένα. Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να διατηρηθεί κάτι τέτοιο. Εάν η θερμική βλάβη είναι ατελής, μερικά κύτταρα του σμηγματογόνου αδένα μπορεί να επιβιώσουν και επομένως ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν και πάλι. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η καταστολή του σμήγματος μπορεί να διαρκέσει 6-12 μήνες και έτσι μειώνεται η πιθανότητα να επέλθει έξαρση των φλεγμονωδών αλλοιώσεων της ακμής.

Ο σμηγματογόνος αδένας μπορεί να θερμανθεί επιλεκτικά αξιοποιώντας τον αυξημένο όγκο αίματος (ο οποίος οφείλεται στη φλεγμονή) γύρω από τον θύλακα. Οι βέλτιστες συνθήκες θεραπείας για την θερμική αδρανοποίηση του αδένα επιτυγχάνονται όταν το κυρίως οίδημα έχει υποχωρήσει αλλά η παρουσία της φλεγμονής να είναι έντονη, ώστε να απορροφηθεί το κίτρινο και το πορτοκαλί φως από την πάσχουσα περιοχή. Είναι υποχρεωτικό να μειωθεί το οίδημα για να μειωθεί έτσι και η απόσταση μεταξύ της επιφάνειας του δέρματος  και του σμηγματογόνου αδένα αφού το βάθος θερμικής αλληλεπίδρασης περιορίζεται σε 1,5 mm. (Στο φυσιολογικό δέρμα οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται περίπου 0,5 mm κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και το οίδημα μπορεί να αυξήσει σημαντικά αυτό το βάθος.)

Βρίσκεστε εδώ: Home ΚΟΣΜΕΤΙΚΗ LASER ΑΚΜΗ