Οδοντίατροι Πάτρα | Οδοντιατρεία Ξένος

LASER ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

laser

 

LASER
το φωτεινό χάδι στη ζωή µας

Τα τελευταία χρόνια τα laser παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιατρική επιστήµη. Στην οδοντιατρική βρίσκουν απόλυτη εφαρµογή, αναβαθµίζοντας την παροχή υπηρεσιών που µέχρι τώρα προσέφεραν οι οδοντίατροι µε τον τροχό και την ένεση. Πρόκειται για καθαρό, µονοχρωµατικό κι ενισχυµένο φως, συγκεντρωµένο σε µία και µοναδική φωτεινή δέσµη, µε τη δυνατότητα να καταστρέφει επιλεκτικά πλέον τη βλάβη-στόχο, χωρίς την προσβολή ιστών της στοµατικής κοιλότητας. Ανάλογα µε τη θεραπεία που απαιτείται, χρησιµοποιείται και το αντίστοιχο laser.


Προβλήµατα που ζητούν λύση
Τα laser εφαρµόζονται σχεδόν σε όλους τους τοµείς της οδοντιατρικής, αισθητικής, χειρουργικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, όπως το Νεοδύµιο laser µε τo οποίο κάνουµε τη λεύκανση δοντιών κι έχει θεαµατικά αποτελέσµατα, στην θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, το laser Νεοδυµίου και Ερβίου µε το οποίο πραγµατοποιούµε επεµβάσεις στα ούλα, το Έρβιο  laser τ’ οποίο χρησιµοποιούµε στις εµφράξεις «σφραγίσµατα»,  το ∆ιοδικό και το Νεοδύµιο µε τα οποία αποστειρώνουµε τους ριζικούς σωλήνες στις απονευρώσεις.

Προς αναζήτηση ενός αστραφτερού χαµόγελου
Τα λέιζερ στον τοµέα της αισθητικής οδοντιατρικής είναι το νέο όπλο που έχει στα χέρια του ο σύγχρονος οδοντίατρος για να ξαναχαρίσει το χαµένο λευκό χρώµα των δοντιών. Η λεύκανση µε KTP ή διοδικό laser, διαρκεί µια επίσκεψη και γίνεται χωρίς αναισθησία. Η διαδικασία ελέγχεται από το γιατρό και τα αποτελέσµατα είναι άµεσα, µε ελαχιστοποίηση των ευαισθησιών στα δόντια, και χωρίς καταστροφή της αδαµαντίνης.

Σφραγίσµατα χωρίς τροχό και ένεση
Με το Er Yag laser έχουµε τη δυνατότητα να επεµβαίνουµε τόσο στο δόντι όσο και στο οστό. Ο ενδιαφερόµενος δεν είναι πια αναγκασµένος να υποστεί τον τροχό και την ένεση, αφού µε το συγκεκριµένο laser ελαχιστοποιείται η χρήση τους. Έτσι τροχίζουµε πια µε χειρουργική ακρίβεια κόβοντας µόνο παθολογική οδοντική ουσία, δεν υπάρχει τριβή, κραδασµοί, θόρυβος και θερµότητα κατά την παρασκευή, κι ως εκ τούτου καµία ενόχληση κατά τη διάρκεια του σφραγίσµατος. Η κοιλότητα που αφήνει το laser είναι πλήρως αποστειρωµένη και δεν υπάρχει µετεγχειρητικός πόνος. Η αποκατάσταση γίνεται είτε µε σύνθετη ρητίνη, είτε µε πορσελάνη.

Το Er Yag laser µπορεί να επέµβει µόνο σε οστούν, δόντι ή λευκό σφράγισµα κι όχι στο αµάλγαµα που είναι µέταλλο. Η αφαίρεση του αµαλγάµατος γίνεται παραδοσιακά µε τροχό, η τερηδόνα όµως κάτω απ’ την έµφραξη, γίνεται µε laser.

Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)
Για ν’ αντιµετωπίσουµε οποιοδήποτε πρόβληµα πρέπει να εντοπίσουµε και την αιτία που το προκαλεί. Στην περίπτωση των απονευρώσεων, η µοναδική αιτία που προκαλεί πόνο κι οίδηµα µετά το τέλος της, είναι κάποια µόλυνση που προέρχεται από εναποµείναντα µικρόβια στη ρίζα λόγω της δύσκολης καταστροφής τους µε την κλασική µέθοδο.

Με ειδικού τύπου laser, όπως το νεοδύµιο ή το διοδικό, οι ρίζες αποστειρώνονται πλήρως κι έτσι έχουµε άµεση διακοπή του πόνου κι ελαχιστοποίηση της χρήσης αντιβιοτικών κι αναλγητικών.

Η απονεύρωση περιορίζεται σε 1-2 επισκέψεις, κι υπάρχουν πολύ µεγάλα ποσοστά επιτυχίας διατήρησης του δοντιού.

Επεµβάσεις  στους µαλακούς  ιστούς (ούλα)
Τα χειρουργικά laser έχουν τη δυνατότητα να κόβουν σαν νυστέρι χωρίς να προκαλούν αιµορραγία. Έτσι σε  επεµβάσεις όπως η αποκάλυψη των εµφυτευµάτων, η χειρουργική θεραπεία της περιοδοντίτιδας ή η ουλοπλαστική, έχουµε ελαχιστοποίηση της µετεγχειρητικής περιόδου, καθώς αποφεύγουµε το οίδηµα, ενώ σε µερικές περιπτώσεις δεν έχουµε καν ράµµατα όπως στη χαλινεκτοµή, κι ο ασθενής µπορεί να πάει άµεσα στη δουλειά του.

Τα ήδη υπάρχοντα χειρουργικά laser έχουν και µία ακόµη δυνατότητα. Εξαλείφουν τις ενοχλητικές άφθες άµεσα, όπως και τα συµπτώµατα του επιχείλιου έρπητα.

Μπορούν τα laser να χρησιµοποιούνται στα παιδιά;
Στην παιδοδοντία τα laser βρίσκουν απόλυτη εφαρµογή, αφού δεν θα γνωρίσουν ποτέ στη ζωή τους τα παιδιά τον τροχό. ∆εν θ’ ακούν τον έντονο ήχο του τροχού στον οποίο όλοι έχουµε συνηθίσει. Το δόντι δεν δονείται, µε αποτέλεσµα να µην πονάει. Επίσης σηµαντικό πλεονέκτηµα των παιδιών είναι το ότι πλέον µπορούν να κάνουν σφραγίσµατα χωρίς ένεση.

Μειονέκτηµα των laser
Ως µειονέκτηµα µπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι τα laser δεν καλύπτουν όλες τις οδοντιατρικές θεραπείες. Το laser δεν µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τον καθαρισµό των δοντιών απ’ την πέτρα, διότι είναι µια απίστευτα χρονοβόρα διαδικασία.
Επίσης δεν µπορούµε να τροχίσουµε τα δόντια για στεφάνες, καθώς και να αφαιρέσουµε το µαύρο µεταλλικό σφράγισµα.
Επιπλέον απαιτείται ειδική εκπαίδευση απ’ τον οδοντίατρο ώστε να µπορεί να χειρίζεται µε ακρίβεια κι επιτυχία τις συσκευές υψηλής τεχνολογίας, υπολογίζοντας πάντα και το πολύ ψηλό κόστος αγοράς των µηχανηµάτων αυτών.

Ποιοί ασθενείς πρέπει ν’ αποφεύγουν τα laser;
Οι µόνοι ασθενείς που πρέπει να αποφεύγουν τα laser είναι οι φωτοαλλεργικοί, αυτοί δηλαδή που δεν µπορούν να εκτεθούν ούτε στο φως της ηµέρας. Όλοι οι υπόλοιποι, φορώντας ειδικά γυαλιά έχουν απόλυτη ασφάλεια.

Ενδείξεις  laser

Χειρουργικά

 • Λιγότερο πόνο &  επιπλοκές
 • Καθόλου  ουλή
 • Συνήθως χωρίς αναισθησία
 • Μικρό χρόνο αποκατάστασης
 • Αφαίρεση µολυσµένων οδοντικών ουσιών
 • Αποστείρωση
 • Καταστροφή µικροοργανισµών

Θεραπευτικά    

 • Αντιφλεγµονώδη
 • Αναλγητικά
 • Αντιβακτηριδιακά
 • Αντιοιδηµατικά
 • Μυοχαλαρωτικά
 • Αναγέννηση οστού
 • Μυϊκή αναγέννηση
 • Νευρική αναγέννηση λειτουργικότητα 
 • Μείωση χρόνου αποκατάστασης
Βρίσκεστε εδώ: Home LASER ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ LASER